Yemek Fotoğrafı Çekerken Kullandığımız İlginç Yöntemler

Herkes Instagram için mükemmel fotoğraf çekimi yapmak ister, ancak yemek fotoğrafçılığı hizmete özel bir beceri ister. Profesyonellerin fotoğraf çekiminde en iyi sonucu almak için kullandığı püf noktaları vardır.
Birçok insanın bilmediği şey, profesyonel fotoğrafçıların sıklıkla kullandığı teknikler nedeniyle yemek fotoğraflarında gördüğünüz yemekler aslında yenilmez haldedir.

Bursa merkezli reklam fotoğrafçısı Yılmaz Saraç’ın, İstanbul fotoğraf stüdyosu ve baskı şirketi Inplato, Mustafa Turgut ve Houston merkezli Elio Creative ile işbirliği içinde çalışmaktadır.

Motor yağı damlatan kreplerden tutun da yağlı boyayla boyanmış sebzelere kadar yemek fotoğrafçılığı konusunda az bilinen ipuçlarını burada bulabilirsiniz. Yazıya başlamadan önce belirtmek isterim, hayvanları öldürerek elde edilen yemeklerin fotoğraflarını çekmiyorum. Yumurta ve süt içeren yemekler ise duruma göre istisna olabilir. Bu nedenle pek tercih edilen bir yemek fotoğrafçısı olmasam da Vegan yemeklerinizin en iyi fotoğraflarını çekmek için gerekli bilgi ve tecrübeye sahibim.

Elimden geldiği kadar hayvan dostu işler yapmak için mücadele ediyorum ve başka bir canlının hayatı üzerinden gelir elde etmeyi doğru bulmuyorum.

Yemekleri boyamak

Bazı yiyeceklerin az pişirilmesi dolgun görünümü korurken, tamamen pişmiş bir sebze genellikle küçülür ve buruşuk görünür. Fotoğraf çekimleri için pişirilen yiyecekler genellikle yenmez, çünkü çekimden önce her tür boya ve hatta ayakkabı cilası dahil olmak üzere çeşitli karışımlarla boyanabilir. Yemek fotoğrafı çekilen bir stüdyoya giderseniz asla etrafınızda gördüğünüz yiyeceklerin tadına bakmaya kalkmayın, zehirlenebilirsiniz.

Karton katmanları ve krep

Kreplerin daha kabarık görünmesi için aralarına gizlenen karton katmanlarıyla istiflenir. Ev yapımı kreplerin tarif kitaplarında vaat edilenler kadar iyi görünmemesinin sebebi her krepin arasına kartondan dairelerin eklenmesidir.

Akçaağaç şurubu yerine motor yağı

Profesyoneller akan sos veya damlalar için akçaağaç şurubu kullanmazlar motor yağı kullanırlar. Çünkü akağaç şurubu genellikle çekilen yemek tarafından emilir. Çoğu yemek fotoğrafçısı, emilmediği için yiyeceğin (rengi uygunsa) üzerine motor yağı serper. Meyvelerde ise damlaları dengelemek kürdan kullanabilirsiniz.

Biraya bulaşık deterjanı ekleyin

Köpüklü birayı daha çekici, daha ferahlatıcı göstermek için içine deterjan ekleyin. Ekstra köpüklü bir bira görünümü için birayı bardağa dökmeden önce bardağa birkaç damla bulaşık deterjanı koyun.

Kahvaltılık tahıllarda süt yerine yapıştırıcı kullanın (fotoğraf çekimi için 🙂

Kahvaltılık tahıllar üzerindeki süt gerçek olamayacak kadar kremsi görünüyorsa, bunun nedeni gerçek olmamasıdır. Süt, bu tür tahılların fotoğrafını çekerken nadiren kullanılır çünkü süt emilerek tahıl tanelerinin net görünmesini engeller, çamurlaşır bu nedenle profesyonel fotoğrafçılar tahıl kaselerinde süt yerine yapıştırıcı kullanırlar. Yapıştırıcı her bir tahıl tanesini daha belirgin görünecek şekilde dengelemeye yardımcı olur. Süt, mısır gevreğinin batmasına ve ıslak görünmesine neden olurken, tutkal, tahılı tam yüzeyde tutar ve kamerada çok daha iyi görünmesini sağlar.

Sıcak bir içeceğin arkasına sıcak, ıslak bir bez saklayın

İçecek sıcak değilse ve kendi kendine buhar yapmasa bile, onu taklit edebilirsiniz. Sıcak görünen bir içeceği çekmek zor olabilir, içeceği sürekli ısıtmak yerine arkasına sıcak, mikrodalgada ısıttığınız ıslak bir bezi saklayarak çekim yapabilirsiniz.

Yemek fotoğrafçılığı ile ilgili herkesin kolaylık uygulayabileceği türden ipuçları ortaya çıktıkça burada paylaşmaya devam edeceğim. Şimdilik hoşçakalın.